Advies NCSC, Stop met gebruik Windows XP

Op 8 april 2014 stopt Microsoft met het uitbrengen van updates voor Windows XP. Het besturingssysteem, dat stamt uit 2001, krijgt dan de status ‘end-of-life’. Het NCSC adviseert samen met DefCERT, Microsoft en Team High Tech Crime ook gemeenten om niet langer Windows XP te gebruiken, maar over te stappen naar een ander besturingssysteem: “Alle software, ook Windows XP, bevat programmeerfouten. Deze fouten kunnen leiden tot kwetsbaarheden in de beveiliging, waardoor kwaadwillenden op uw computer kunnen inbreken”. Softwaremakers brengen regelmatig updates uit om deze kwetsbaarheden te verhelpen.

Computers die na april 2014 nog Windows XP gebruiken, zullen kwetsbaar zijn en blijven voor aanvallen door kwaadwillenden. “Voor organisaties die Windows XP gebruiken, is het migreren naar een ander besturingssysteem een aanzienlijk project. Gebruikt uw organisatie nog Windows XP en bent u nog niet begonnen met de overstap, dan is nu het moment daarvoor”, aldus het NCSC.

Meer informatie

Wilt u meer weten? Lees dan de factsheet van het NCSC ‘Stop met gebruik Windows XP’.
Heeft u nog vragen na het lezen van de factsheet, dan beantwoorden we deze graag via info@IBDgemeenten.nl of 070 373 8011.