Benieuwd wanneer we bij uw gemeente in de buurt zijn om u aan te sluiten bij de IBD?

Komende maanden bezoeken wij als IBD weer een aantal locaties verspreid over het hele land om gemeenten aan te sluiten bij de IBD. Dit doen wij tijdens de zogenaamde regiobijeenkomsten ‘Aansluiten bij de IBD’. Om u als gemeente concreet te kunnen ondersteunen vanuit de IBD is namelijk een ‘officiële’ aansluiting van uw gemeente bij de IBD noodzakelijk. Uw gemeente krijgt tijdens de regiobijeenkomst een volledige uitleg over het aansluitproces én kan gelijk aansluiten voor wat betreft de eerste twee stappen van het aansluitproces.

Is uw gemeente nog niet op een van onze regiobijeenkomsten geweest? Kijk dan hieronder wanneer we bij u in de buurt zijn en meld uw gemeente aan voor één van de regiobijeenkomsten van de IBD.

Data en locaties regiobijeenkomsten

De data en locaties van de regiobijeenkomsten ‘Aansluiten bij de IBD’ zijn als volgt:

• Heerlen, maandag 31 maart 2014, Bongerd 18, Heerlen
  • Breda, vrijdag 11 april 2014, Claudius Prinsenlaan 10, Breda
  • Leeuwarden, dinsdag 15 april 2014, Hofplein 38, Leeuwarden
  • Zwolle, donderdag 24 april 2014, Grote Kerkplein 15, Zwolle
  • Den Haag, dinsdag 13 mei 2014, Spui 70, Den Haag
  • Nijmegen, maandag 19 mei 2014, Korte Nieuwstraat 6, Nijmegen
  • Groningen, woensdag 21 mei 2014, Trompsingel 27, Groningen

Voor wie?

De regiobijeenkomsten zijn bedoeld voor zowel degenen die binnen een gemeente belast zijn met het onderwerp Informatiebeveiliging binnen een gemeente (CISO/CSO) alsook de verantwoordelijken op dit vlak (CIO).

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor één van de bijeenkomsten tot een week voor aanvang van de bijeenkomst door een mail te sturen aan aansluiten@IBDgemeenten.nl. Wilt u meer informatie over het aansluitproces, dan kan dat. Kijk bij onze aansluitdocumenten op de website.

Wilt u nu al aansluiten bij de IBD? Of heeft u vragen over de regiobijeenkomsten? De IBD beantwoordt deze graag via aansluiten@IBDgemeenten.nl of via 070 373 8011.

FAQ
Welke functionaris kan ik voor mijn gemeente het beste invullen op het VCIB- aansluitformulier?

Dit is een vraag die de IBD helaas niet voor u kan beantwoorden. Het antwoord is namelijk afhankelijk van de grootte van uw organisatie en hoe u als gemeente uw organisatie en werkprocessen heeft ingericht. Om optimaal van de dienstverlening van de IBD gebruik te maken, is het echter wel belangrijk dat u de juiste functionarissen invult op onze aansluitformulieren.

De VCIB ontvangt na het doorlopen van de vier stappen van het aansluitproces,  van de IBD incidentmeldingen of waarschuwingen waarvan de inhoud een vertrouwelijk karakter heeft, meldingen dat één van uw gemeentelijke IP-adressen mogelijk malware verspreid en meldingen van grootschalige incidenten waarbij uw gemeente mogelijk  betrokken is. De meldingen kunnen ook een algemene waarschuwing bevatten of een vraag om te onderzoeken of er vanuit uw gemeentelijke ICT-omgeving contact is geweest met bepaalde verdachte IP-adressen.

Voor de VCIB is het belangrijk dat hij/zij voldoende technisch inzicht heeft om de impact van bepaalde meldingen op de gemeentelijke bedrijfsvoering en reputatie te kunnen begrijpen. Verder is het wenselijk dat de VCIB voldoende positie binnen de organisatie heeft om de nodige maatregelen te kunnen (laten) nemen. De VCIB moet door de organisatie vertrouwd worden in het omgaan met gevoelige informatie en kunnen inschatten met wie hij/zij vertrouwelijke informatie kan delen binnen uw gemeente. De VCIB moet 24/7 bereikbaar zijn.

Typische gemeentelijke functies/rollen waarin deze vaardigheden aanwezig zouden moeten zijn:

• Security Officer (CISO)
  • Leidinggevende ICT-afdeling
  • Senior Netwerkbeheerder
  • Incidentmanager
  • Hoofd Dienstverlening

De VCIB is werkzaam bij de gemeente of voor een Shared Service Centrum waar de gemeente deelnemer van is.

Voor de VCIB van uw gemeente is het van belang dat het één (of meerdere) bij de IBD bekende (te duiden) personen zijn. Het doorgeven van een algemeen e-mailadres en telefoonnummer is hier dus niet toegestaan.