ICT gemeente Eindhoven bestand tegen hackers

Een twintigtal hackers waren op 15 februari bijeen in het stadhuis van Eindhoven om de ICT van de gemeente en de leveranciers onder vuur te nemen. Daartoe waren ze uitgedaagd door wethouder Staf Depla en Brenno de Winter, onderzoeksjournalist op het gebied van computer- en netwerkbeveiliging. Allereerst: het is niet gelukt om ‘binnen te komen’. Wel de tip om een paar verouderde versies snel te vervangen.

Reacties

Depla’s eerste reactie: “Na 6 uur hacken kunnen we constateren dat de beveiliging behoorlijk op orde is. Dat vind ik goed nieuws. Niet alleen voor de gemeente Eindhoven, maar voor heel veel gemeenten. Want wij zijn natuurlijk niet de enige klant van deze leveranciers.”

Brenno de Winter: “De grootste winst van vandaag was de open sfeer tussen de hackers en de leveranciers, zonder inmenging van het OM. Samen hebben zij gekeken naar de systemen, elkaar bevraagd en ervaringen gedeeld. En je ziet dat het merendeel van de hackers een groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft.”

Een hacker: “Een compliment voor de gemeente is op zijn plaats, we hebben flink last gehad van ‘een hoop onzin’, die was ingebouwd. Dus: poging tot hacking werd herkend.”

Slotdebat

De dag werd afgesloten met een debat met mevrouw A. Oosenbrug (lid van de Tweede Kamer), de heer H. Wesseling (Taskforce BID), de heer F. de Goede (directeur SIM-groep, leverancier), de heer W. Belgers (directeur Madison Ghurka, securitybedrijf), de heer W. van de Kasteele (sectorhoofd I&B, gemeente) en Brenno de Winter.

De bescherming van de ethisch hacker kwam aan de orde. Het event bood een veilige omgeving om te hacken. Hoe dat te vertalen is naar het Wetsvoorstel Aanpak Cybercriminaliteit lijkt de volgende uitdaging.

Bron: Gemeente Eindhoven