Let op! Phishing e-mails uit naam PostNL

Vandaag is de IBD erop geattendeerd dat PostNL het slachtoffer is geworden van phishing, een vorm van internetfraude. Per e-mail wordt ontvangers, zowel particulieren als organisaties, gemeld dat de koerier een pakket niet heeft kunnen afleveren. En dat men via de website die in de e-mail ‘gelinked’ wordt, informatie hierover kan opvragen. Wij waarschuwen u om dat vooral niet te doen! Wie op de link klikt of bijlages bij de e-mail opent, loopt namelijk het gevaar om slachtoffer te worden van internetfraude. Op de website krijgen bezoekers een .exe bestand ter download aangeboden. Dit bestand bevat zogenaamde ransomware die u schade kan berokkenen. Zo kunnen bijvoorbeeld inloggegevens in handen van criminelen terecht komen.

Het bericht dat namens PostNL wordt rondgestuurd, is overigens niet lastig te herkennen. Het is in slecht Nederlands geschreven: ‘Een koerier had het pakket niet leveren aan uw adres 15 oktober 2014, omdat niemand thuis was‘ en: ‘Als het pakket niet binnen 30 dagen is ontvangen dan PostNL heeft het recht om schadeloosstelling vorderen’.

Mocht u als gemeente vragen hebben, of actieve infecties binnen uw netwerk waarnemen, dan vernemen wij dit graag van u. Meer informatie over phishing e-mails en ransomware vindt u in de NCSC-factsheet: ‘Bestuurlijk advies: backup tegen cryptoware’. Wij raden u aan deze factsheet te lezen. Mocht u na het lezen van de factsheet nog vragen hebben, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen via info@IBDgemeenten.nl of via onze IBD-helpdesk 070 373 8011.