Microsoft Office Macro’s; een oude dreiging in een nieuw jasje?

De kans is groot dat in uw organisatie Microsoft Office wordt gebruikt. Eén van de vele functies die Office biedt, is die van macro’s. Macro’s bieden de gebruikers de mogelijkheid om taken te automatiseren. Helaas gebruiken virusschrijvers diezelfde macro’s om in onschuldig ogende documenten malware te verstoppen. Microsoft heeft daar lering uit getrokken en de standaardconfiguratie van Office aangepast, zodat macro’s niet meer automatisch uitgevoerd worden.

Maar waar veel thuisgebruikers die standaardinstelling ongemoeid laten en dus beschermd zijn, hebben veel organisaties deze instelling versoepeld, bijvoorbeeld om hun huisstijlsjablonen te automatiseren. Deze organisaties lopen daardoor opnieuw gevaar. Niet meer in de vorm van massale uitbraken zoals we die in de jaren ’90 zagen, maar veel gerichter, op maat gemaakt voor aanvallen op individuele organisaties.

De oplossing is echter eenvoudig…lees hiervoor de factsheet ‘Office macro’s’ van het National Cyber Security Center (NCSC) om te zien hoe u kunt controleren of uw organisatie kwetsbaar is, en wat u kunt doen om uw organisatie te beschermen.

Vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht, de IBD beantwoordt deze graag via info@IBDgemeenten.nl of via 070 373 8011.