NCSC publiceert adviezen en maatregelen tegen DDoS-aanvallen

Het NCSC heeft twee factsheets opgesteld om organisaties (waaronder gemeenten) te ondersteunen bij het treffen van maatregelen de organisatie te beschermen tegen de verschillende vormen van (D)DoS-aanvallen. Met een (Distributed) Denial-of-Service-aanval wordt de capaciteit van onlinediensten of de ondersteunende servers en netwerkapparatuur aangevallen. Het resultaat van deze aanval is dat diensten slecht of helemaal niet meer bereikbaar zijn voor uw medewerkers of inwoners. Dit kan leiden tot grote (imago)schade. Het vormt een reële dreiging voor alle organisaties met onlinedienstverlening, zoals websites, waarvan de continuïteit van belang is.

Adviezen voor gemeenten

Het NCSC adviseert een overzicht te maken van uw ICT-infrastructuur. U kunt hierbij gebruik maken van de tools in het kader van stap 3 (IP-adressen) en 4 (de gemeentelijke ICT-foto) bij het aansluitproces van de IBD. Voor onderdelen binnen uw eigen beheer kunt u zelf technische maatregelen treffen. Voor overige onderdelen kunt u afspraken maken met de desbetreffende externe leverancier. Daarnaast is het belangrijk om uw organisatie voor te bereiden op een aanval door middel van een duidelijk respons- en communicatiestrategie.

Downloaden

De factsheets van het NCSC bieden een handig hulpmiddel voor organisaties bij het organiseren van passende maatregelen. U kunt de factsheets downloaden via de volgende links: Continuïteit van onlinediensten (update) en Technische maatregelen voor de continuïteit van onlinediensten (nieuw).