Speel de IBD Crisisgame en zet hem in bij uw gemeente

De IBD heeft een crisisgame speciaal voor gemeenten ontwikkeld. Op 26 januari (10:00-12:00 uur) en 14 februari (13:30-15:30 uur) 2017 wordt de IBD Crisisgame gespeeld bij de IBD te Den Haag.

De IBD Crisisgame is een bewerking van een bestaande game van het CIP. De game is zoveel mogelijk aangepast op de gemeentelijke situatie en kan worden gebruikt om een (informatiebeveiligings)crisis te oefenen. De IBD Crisisgame focust zich sterk op de bestuurlijke gevolgen en belangen bij een crisis en de kans op reputatieschade.

Wat is er gebeurd?

Gemeente De Natte Meren is gehackt. U staat voor de taak deze hack samen met andere gemeentelijke deelnemers zo efficiënt mogelijk te bestrijden. Analyseer de risico’s, voorkom dat de data bij onbevoegden terechtkomt, beperk de schade en achterhaal wie de dader is. Maar let op! De tijd dringt en consequenties van verkeerde beslissingen kunnen verstrekkend zijn. Tijdens deze oefening doen zich meerdere interventies voor, waarop u zo goed mogelijk moet inspelen om de schade te beperken m.b.t. business, politiek, etc. De totale oefening duurt maximaal 75 minuten. Daarna volgt de evaluatie, de leerpunten en het bespreken van mogelijke inzetbaarheid binnen uw gemeente.

Voor wie is de game bedoeld?

De IBD Crisisgame is bedoeld voor alle gemeenten, gemeentelijke ICT-samenwerkingsverbanden/Belastingsamenwerkingen/ISD’s en hun medewerkers. Specifiek betreft dit medewerkers die belast zijn met het onderwerp Informatiebeveiliging (CISO/CSO, VCIB’s/ACIB’s, IBF, beveiligingsadviseurs, adviseurs en beleidsmedewerkers informatiebeveiliging).

De IBD stelt daarnaast het materiaal beschikbaar zodat u zelf de game kunt inzetten binnen uw eigen gemeente of bij een buurgemeente, om crisiscoördinatie of het incidentmanagementproces te oefenen. Ook kan de game goed ingezet worden als activiteit om het informatieveiligheidsbewustzijn bij het management en het bestuur te bestendigen.

Indien u na het spelen van de game interesse heeft voor het gebruik van de game bij uw (buur)gemeente, kunt u zich bij de IBD opgeven voor een Train de trainer sessie.